Rijkswaterstaat heeft vorig jaar minder opdrachten voor bouwers en ingenieurs op de markt gezet dan het jaar ervoor. Ook ziet de top van bouwers die veel klussen voor de infrabeheerder uitvoeren er anders uit. Dat blijkt uit het jaarlijkse gunningenonderzoek dat Cobouw uitvoert op basis van informatie uit TenderNed, het platform voor publieke aanbestedingen.
Aantal opdrachten slinkt
De in totaal 53 aanbestedingen die Rijkswaterstaat voor bouwwerkzaamheden en ingenieursdiensten via TenderNed op de markt zette, leverden bijna 1,3 miljard euro op. Rijkswaterstaat is daarmee nog steeds een van de grootste publieke bouwopdrachtgevers, na de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en netbeheerders Alliander en Stedin. 39 van de aanbestedingen betroffen bouwopdrachten en 14 uitvragen voor ingenieursdiensten.
Het aantal aanbestedingen van de infrabeheerder loopt de afgelopen jaren gestaag terug. In 2022 waren het er nog 93, een jaar later 43 procent minder. De totale som geld die met alle opdrachten gemoeid is, blijft wel al jaren schommelen boven de 1 miljard euro. Vorig jaar gaf Rijkswaterstaat 200 miljoen euro minder uit dan in 2022, maar omdat gunningen soms later worden gepubliceerd op TenderNed, kan dat bedrag nog oplopen.
Wat er in 2023 precies anders verliep, is moeilijk te zeggen. Volgens Rijkswaterstaat fluctueert het aantal gunningen ieder jaar. Soms worden er meerdere onderdelen van een grotere opdracht los aanbesteed, terwijl in andere jaren deze percelen wel in één aanbesteding worden gebundeld. Wat mogelijk meespeelt in het dalende aantal opdrachten is dat de infrabeheerder al langere tijd onderzoekt hoe werkzaamheden aan meerdere objecten gebundeld kunnen worden in contracten. Het samenvoegen van projecten moet volgens een woordvoerder "effectieve en efficiënte samenwerking met de markt" bevorderen.
Wegenbouw
Met 385 miljoen euro was het tweefasencontract (ontwerp en uitvoering) voor de A27 Houten-Everdingen de grootste aanbesteding van vorig jaar. Het kleine broertje van dat project, de A27 Everdingen-Hooipolder, volgt met 365 miljoen euro. In 2022 was de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer nog de grootste met 348 miljoen euro.
Meer dan de helft van de bouwers verwacht dat zijn bedrijf binnen een jaar wordt geraakt door het geopolitieke beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Veruit de meeste bouwers gaan uit van een negatief effect, maar er zijn ook partijen die juist meer omzet voorzien. "Wij zien nu al meer interesse."
De meeste bouwers zagen afgelopen kwartaal hun omzet groeien. Toch blijven pessimisten de boventoon voeren, blijkt uit de vierjaarlijkse Bouw- en Vastgoedmonitor.
Van ontwerper tot afbouwer: iedereen in de bouwketen is minder optimistisch. Aannemers zagen de afgelopen periode hun werkvoorraad sneller dalen dan vorig jaar.
De bouwsector is positief over het handhaven van de ambitie door het kabinet-Schoof om een miljoen woningen te bouwen tot 2030. Maar liever de bestaande bebouwde ruimte efficiënter benutten dan Nederland verder volbouwen.
De vastgoedsector is sceptisch over het hoofdlijnenakkoord van het Kabinet-Schoof. De plannen van coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB worden overwegend negatief ontvangen.
Ontdek de nieuwste trends en inzichten in de vastgoedsector. Hoe herstelt het economische sentiment zich? Wat zijn de verwachtingen voor woningbouwprojecten? Lees nu de PROVADA-special en blijf op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen die jouw investeringen, projecten en strategieën kunnen beïnvloeden.
Bijna twee derde van de professionals denkt dat de vastgoedbeleggingsmarkt dit jaar aantrekt. Of het nu tijd is om daarnaar te handelen, daarover zijn de meningen verdeeld. Zo ook over het nieuwe kabinet.
Kortere procedures: dát is de belangrijkste troef om de woningbouw te versnellen, volgens diverse ondernemers uit de bouw. Maar willen die huizen betaalbaar zijn, dan moeten die hoge grondprijzen wel omlaag.
Lange vertragingen door netcongestie zijn toegenomen, zeggen respondenten in de BouwMonitor. Nog eerder een aansluiting aanvragen is een van de oplossingen.
Voor vastgoedbeleggers is de afwaardering in de non-food-retail nog niet voorbij. Dat denken veel van de deelnemers aan de Vastgoedmonitor van Vastgoedmarkt en USP Marketing Consultancy.
Lange vergunningprocedures vormen de grootste uitdaging voor het halen van woningbouwambities, vinden bouwers. Het nieuwe kabinet moet meer aandacht geven aan het woningtekort.
Ieder kwartaal bevragen we via online onderzoek sector-professionals over hoe zij ervoor staan en vragen we een actueel thema uit. Dit onderzoek schetst een beeld van het algemene sentiment in de bouw- en vastgoedbranche en verschaft inzicht in de voornaamste indicatoren, trends en ontwikkelingen. Door het onderzoek regelmatig uit te voeren, kunnen we ontwikkelingen over een langere termijn nauwkeurig volgen en analyseren.
Je kunt de belangrijkste resultaten van kwartaal 1 en de vooruitzichten voor kwartaal 2 2025 gratis downloaden of contact opnemen om het volledige marktrapport te kopen. Het thema van kwartaal 1 is het Geopolitiek.