MENU

Onderzoek: markt geeft plannen nieuw kabinet onvoldoende

De vastgoedsector is sceptisch over het hoofdlijnenakkoord van het Kabinet-Schoof. De plannen van coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB worden overwegend negatief ontvangen.

Gepubliceerd op vastgoedmarkt.nl door Rebecca Kwakman, 5 augustus 2024

Dat blijkt uit de Bouw- en Vastgoedmonitor, een onafhankelijk onderzoek van Vastgoedmarkt en Cobouw. De Bouw- en Vastgoedmonitor peilt de stand van zaken in de vastgoed-, bouw-, en installatiesector, en onderzoekt de invloed van zaken als duurzaamheid en bouwprijzen.

Gemiddeld een 5,1
In deze editie van de Bouw- en Vastgoedmonitor stond het hoofdlijnenakkoord centraal. Geredeneerd vanuit een professioneel oogpunt geven de respondenten uit de vastgoedsector het hoofdlijnenakkoord gemiddeld een 5,1. Daarmee scoort het akkoord ruim onvoldoende. Alle respondenten bij elkaar – dat wil zeggen, de sectoren vastgoed, ontwerp, bouwers, toeleverende industrie, en installatie samengenomen – geven het akkoord een krappe voldoende van een 5,6.

Over het meest positieve voorstel uit het hoofdlijnenakkoord zijn de verschillende sectoren verdeeld. Eén derde van de respondenten uit de vastgoedsector benoemt het beschikbaar stellen van meer grond voor woningbouw (en het aanwijzen van nieuwe gebieden voor grootschalige woningbouw) het meest positieve voorstel uit het hoofdlijnenakkoord. Ontwerpers, aannemers, en installateurs zijn gemiddeld juist het meest positief over het beter benutten van de bestaande woningvoorraad. Hierbij gaat het om transformaties, herbestemmingen, ‘familie-wonen’ of optoppen dan wel splitsen.

Kanttekening
Meer omstreden is het – al bestaande – plan om jaarlijks 100.000 woningen toe te voegen. De plannen in het hoofdlijnenakkoord komen grotendeels overeen met het huidige kabinetsbeleid, en de huidige plannen blijven voortbestaan, inclusief de kanttekening dat twee derde betaalbaar wordt gebouwd.

Het gros van de respondenten uit de vastgoedsector juicht dit plan toe. 39 procent van hen antwoordt dit ‘zeker wel’ een goede zaak te vinden; 36 procent ‘waarschijnlijk wel’: een meerderheid van samen driekwart. Vier procent houdt het op ‘waarschijnlijk niet’ en negen procent vindt het zeker geen goede zaak.

Budgetten te krap
Tegenover die positieve houding plaats de vastgoedsector een kanttekening. Van nieuwbouw moet minimaal 30 procent gemiddeld sociale huur zijn en twee derde betaalbaar voor middeninkomens. Van alle voorstellen spreekt dit de vastgoedsector het meest in negatieve zin aan: 38 procent van de respondenten geeft dit aan.

‘Deze maatregel maakt projecten financieel nog meer onhaalbaar’, licht een respondent diens antwoord toe, en ook andere respondenten zetten vraagtekens bij het kostenplaatje dat gemoeid gaat met dit plan. ‘Bouwprojecten moeten renderend blijven. Dat is in deze opzet wellicht niet onmogelijk, maar lijkt wel lastiger te worden’, stelt een respondent. ‘Budgetten zullen zo krap zijn dat vele ontwikkelingen niet te financieren dan wel te exploiteren zijn’, licht een ander toe.

'Komt financieel niet uit'
Een ander twijfelt wegens de invloed op minder grootschalige projecten: ‘Het is lastig sociale huur en koopwoningen te combineren in projecten van 20 tot 30 woningen’, aldus de respondent. Verreweg het meest gehoorde argument is financiële haalbaarheid. ‘Met de betaalde grondprijzen kom je financieel niet uit, en dan gaan plannen in de koelkast’, zegt een respondent. ‘Dan bouw je helemaal niet aan het wegwerken van de achterstanden.’

Aanwijzen nieuwe woningbouwgebieden verdeelt sector

De bouwsector is positief over het handhaven van de ambitie door het kabinet-Schoof om een miljoen woningen te bouwen tot 2030. Maar liever de bestaande bebouwde ruimte efficiënter benutten dan Nederland verder volbouwen.

PROVADA special: Lichtpuntjes en uitdagingen in een veranderende Markt

Ontdek de nieuwste trends en inzichten in de vastgoedsector. Hoe herstelt het economische sentiment zich? Wat zijn de verwachtingen voor woningbouwprojecten? Lees nu de PROVADA-special en blijf op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen die jouw investeringen, projecten en strategieën kunnen beïnvloeden.

Nieuws

Afwaardering winkels: 'Er komt nog meer pijn'

Voor vastgoedbeleggers is de afwaardering in de non-food-retail nog niet voorbij. Dat denken veel van de deelnemers aan de Vastgoedmonitor van Vastgoedmarkt en USP Marketing Consultancy.

Bouw/Vastgoed Monitor

Ieder kwartaal bevragen we via online onderzoek sector-professionals over hoe zij ervoor staan en vragen we een actueel thema uit. Dit onderzoek schetst een beeld van het algemene sentiment in de bouw- en vastgoedbranche en verschaft inzicht in de voornaamste indicatoren, trends en ontwikkelingen. Door het onderzoek regelmatig uit te voeren, kunnen we ontwikkelingen over een langere termijn nauwkeurig volgen en analyseren. Je kunt de belangrijkste resultaten van kwartaal 2 en de vooruitzichten voor kwartaal 3 2024 gratis downloaden of contact opnemen om het volledige marktrapport te kopen. Het thema van kwartaal 2 is 'Hoofdlijnenakkoord Kabinet.

Meer artikelen